Geert Overdam Kunst en Cultuuradvies

    GeertOverdam_-®KarinJonkers.jpg

Geert Overdam

Door de veelheid aan functies die ik de afgelopen periode (sinds 1971) heb vervuld beschik ik over een brede expertise.

Ik ken de overheid- en de fondsenpraktijk en ik ben goed ingevoerd in de inhoudelijke en zakelijke kant van culturele instellingen, makers, gezelschappen, podia en festivals.

Bovendien beschik ik over een vrije geest, vind ik het interessant en inspirerend om buiten de lijntjes te kleuren.

Op 10 december 2014 bij mijn afscheid als directeur van Theaterfestival Boulevard zei ik o.a.in mijn afscheidsspeech:

"Ik heb een geweldig leven, mijn werk is wat ik ben, ik ben wat ik doe.
Altijd staat het artistieke gesprek met makers voorop. Met makers bedenken hoe hun verhalen het beste bij het publiek kunnen brengen is voor mij het mooiste wat er is. Zeker de laatste jaren heb ik steeds meer geprobeerd om niet meer vooraf alles te willen weten. Ik heb ontdekt dat vooral in het niet willen weten, in de vrije ruimte, de meeste kansen ontstaan. Samen in gesprek, samen op weg naar wat we nog niet weten, zo moet het.

Ik heb tegelijkertijd een flinke weerstand opgebouwd tegen een manier van werken waarin alles vooraf is vastgelegd, waarin wordt geprobeerd om alle risico’s vooraf uit te sluiten, waarin de angst regeert, waarin vooral sprake is van regeldruk en bureaucratie, waarin kunstproductie en programmering moeten worden gevat in beleidsplannen en juridisch dichtgetimmerde subsidieprocedures. Volgens mij moet het zo niet, moet de focus liggen bij of iets een goed authentiek idee is, of een maker en een kunstinstelling, liefst samen, overtuigen en visie en doorzettingsvermogen tonen.

Overheden en publieke fondsen zouden veel meer kunnen improviseren, zouden in gesprek met aanvragers al werkende steeds opnieuw de inhoud van de regelgeving moeten bijstellen en de kunst en cultuursector kan daar veel pro-actiever bij betrokken worden. Ik wens de kunst en cultuur sector toe dat we meer dan ooit de vrije ruimte afdwingen, en dat we heel erg tegendraads zijn."

Daar ben ik het beste in, op zoek gaan naar de vrije ruimte!